Biopharmaceutical Development and Production

Studiengang
  • Masterstudiengang Biotechnologie
Kennzahl der Lehrveranstaltung
  • BT_MA16_3_3
Anzahl der zugewiesenen ECTS-Credits
  • 2.0
Name des/der Vortragenden
  • Dr. Rogl Hans, Dr. Deutschmann Sven, Dr.-Ing. Emmler Markus, Dr. Strauss Ulrike, Kuhne Felix, MSc, Dr. Tebbe Hermann, Dr. Klein Barbara, Dr. Abmayr Simone
Art der Veranstaltung
  • face-to-face
empfohlene optionale Programmeinheiten
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    none
empfohlene Fachliteratur
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    Madigan, M.T. et al: Brock Mikrobiologie, Pearson Studium, 2008
    Schlegel, H.G., Fuchs, G.: Allgemeine Mikrobiologie, Thieme, 2006
    Berg, J.M. et al: Biochemie, Spektrum Akademischer Verlag, 2007
    Voet, D.J. et al.: Lehrbuch der Biochemie, Wiley-VCH, 2002
    Horton, H.R. et al: Biochemie, Pearson Studium, 2008
    Wink, M.: An introduction to molecular biotechnology, Wiley-VCH, 2006
    Thieman, W. and Palladino M.: Introduction to Biotechnology, Pearson, 2009
    Renneberg, R.: Biotechnologie für Einsteiger, Spektrum Akademischer Ver-lag, 2006.
Prüfungsmethode
  • Exam
Niveau der Lehrveranstaltung laut Lehrplan
  • Master
Studienjahr
  • Fall 2025
Semester in dem die Lehrveranstaltung angeboten wird
  • 3
Unterrichtssprache
  • English
Lernergebnisse der Lehrveranstaltung
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    In this course, students are familiarized with the conditions, procedures, and characteristics of the biopharmaceutical industry. By drawing on typical products of the sector, students are taught the individual steps of production from research and development, fermentation and processing to respective analyses and quality assurance. Our graduates are also familiar with relevant concepts such as Quality by Design and platform technologies.
Lehrinhalte
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    • Research strategies of biotechnological companies
    • Product selection and feasibility studies
    • Product development
    • Fermentation planning, reactor design, fermentation
    • Downstream processing (industrial chromatography, separation of cells, filtration, extraction)
    • Platform technologies
    • Pharmaceutical project management
    • Quality by Design
    • Quality control and validation
    • Good manufacturing practice
    • Production strategies (in-house, 3rd party, partnering)
Lehr- und Lernformen
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    lecture
Praktikum
  • none

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