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Studiengang
  • Bachelorstudiengang Bio- & Lebensmitteltechnologie
Kennzahl der Lehrveranstaltung
  • BLT_BA_5_8
Anzahl der zugewiesenen ECTS-Credits
  • 3.0
Name des/der Vortragenden
  • Dr. rer. nat. Losso Klemens
Art der Veranstaltung
  • face-to-face
empfohlene optionale Programmeinheiten
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    none
empfohlene Fachliteratur
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    - Lottspeich, F. et al.: Bioanalytik, Spektrum Akademischer Verlag, 2006.
    - Berg, J.M. et al: Biochemie, Spektrum Akademischer Verlag, 2007.
    - Voet, D.J. et al.: Lehrbuch der Biochemie, Wiley-VCH, 2002.
    - Horton, H.R. et al: Biochemie, Pearson Studium, 2008.
Prüfungsmethode
  • Exam
Niveau der Lehrveranstaltung laut Lehrplan
  • Bachelor
Studienjahr
  • Fall 2025
Semester in dem die Lehrveranstaltung angeboten wird
  • 5
Unterrichtssprache
  • English
Lernergebnisse der Lehrveranstaltung
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    Introduction to the processes that are relevant for biotechnology. Familiarization with the methods of cell separation and disintegration, ultrafiltration, aqueous two-phase extraction and chromatography. Ability to describe process stages in qualitative and quantitative terms and to calculate key process parameters. Ability to demonstrate the influence of the main process parameters on efficiency and yield. On completion of the lab course: ability to plan and execute suitable process analytics.
Lehrinhalte
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    Overview of chromatographic methods
    • Structure of HPLC: components and working principle
    • Theoretical basis: retention factor, resolution, theoretical plates, van Deemter, mass transfer, symmetry, peak widening
    • Separation principles: IEC, ALC, SEC, NP, RP, HIC, HILIC, IP-RP
    • Stationary phases, functional groups, separation mechanisms, eluent composition
    • HPLC optimization, troubleshooting and miniaturization
    • Optimization of isocratic and gradient separation, micro- and nano-HPLC
    • Other separation methods: CE, SDS-PAGE, ELISA, IEF (fundamentals of separation mechanisms and fields of application)
    • MS: ionization techniques (ESI, EI, MALDI, APCI, APPI, FAB), mass analyzers (single/triple quadrupole, 2D/3D ion trap, TOF, ICR, hybrids (qTOF, orbitrap)
    • Hyphenated techniques: HPLC-MS (industrial application to biomolecules (proteins, DNA))
Lehr- und Lernformen
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    Teaching methods:
    Assessment methods: End of semester exam
Praktikum
  • none

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