Food technology laboratory

Studiengang
  • Bachelorstudiengang Bio- & Lebensmitteltechnologie
Kennzahl der Lehrveranstaltung
  • BLT_BA_5_12
Anzahl der zugewiesenen ECTS-Credits
  • 2.0
Name des/der Vortragenden
  • Mohaupt Mareen, BSc, Knöpfle Nataly, BSc MSc, Spreer Cara Caterina, BSc
Art der Veranstaltung
  • face-to-face
empfohlene optionale Programmeinheiten
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    none
empfohlene Fachliteratur
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    - Rehner, G. und Daniel, H: Biochemie der Ernährung, Spektrum Verlag, 2010.
    - Nabors, MW.: Botanik, Pearson Studium, 2007.
    - Rimbach, G.; Möhring, J.; Erbersdobler, HF.: Lebensmittel-Warenkunde für Einsteiger, Springer Verlag, 2010.
    - Kempken, F. und Kempken, R.: Gentechnik bei Pflanzen, 2006.
    - Fuchs, G.: Allgemeine Mikrobiologie, Thieme, 2007.
    - Klischies, R. et al.: Hygiene und medizinische Mikrobiologie Schattauer-Verlag, 2008.
    - Holtmann, H. und Bobkowski, M.: Medizinische Mikrobiologie, Virologie und Hygiene, Elsevier, 2008.
    - Gross, U.: Kurzlehrbuch Medizinische Mikrobiologie und Infektiologie, Thieme, 2009.


    - Berk, Zeki (2009): Food process engineering and technology. 1st ed. Amsterdam, Boston, London: Academic (Food science and technology international series).
    - Hauser, G. (2008): Hygienische produktionstechnologie. Weinheim: Wiley-VCH.
    - Hauser, Gerhard (2008): Hygienegerechte Apparate und Anlagen. Für die Lebensmittel-, Pharma- und Kosmetikindustrie. 1. Aufl. Weinheim, Bergstr: Wiley-VCH (Hygienische Produktion, t. 2).
    - Holah, John; Lelieveld, Huub (2011): Hygienic Design of Food Factories. Cambridge: Woodhead Pub. (Woodhead Publishing series in food science, technology and nutrition).
    - Lelieveld, H. L. M.; Holah, J. T.; Napper, D.: Hygiene in food processing. Principles and practice. 2nd edition (Woodhead Publishing series in food science, technology and nutrition, number 258).
    - Schuchmann, H. P. (2005): Lebensmittelverfahrenstechnik. Rohstoffe, Prozesse, Produkte. Weinheim: Wiley-VCH.
    - Weißbach, Wolfgang (2012): Werkstoffkunde. Strukturen, Eigenschaften, Prüfung ; mit 248 Tabellen. 18., überarb. Aufl. Wiesbaden: Vieweg + Teubner (Studium).

    Journals
    - Innovative Food Science & Emerging Technologies
    - Trends in Food Science & Technology
    - LWT - Food Science and Technology
    - Food Research International
Niveau der Lehrveranstaltung laut Lehrplan
  • Bachelor
Studienjahr
  • Fall 2025
Semester in dem die Lehrveranstaltung angeboten wird
  • 5
Unterrichtssprache
  • English
Lernergebnisse der Lehrveranstaltung
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    Students acquire theoretical foundations of human dietary behavior and
    nutritional values of a variety of vegetable and animal foods. They are
    familiarized with the production and processing of selected vegetable as well
    as animal food. They thus receive insight into relevant methods and
    techniques and how they relate to the particular characteristics (e.g.
    components) of respective raw materials. Participants in the course also
    learn how to interpret current issues relating to the supply chain and the
    competition of substances as well as their innovation capacity. They acquire
    a basic understanding of sensors and the organoleptic evaluation of food.
    In addition, students gain an overview of the problems of microbial
    contamination of food. They are aware of the basic principles of hygiene
    and hygienic design as well as hygiene management. The module
    culminates in the practical application of theoretically acquired foundations
    in the laboratory.
Lehrinhalte
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    • Independent planning of technological procedures in the production of
    selected food products
    • Assessment of relevant process parameters
    • Physical analysis of final products (analysis of microstructure)
Lehr- und Lernformen
  • Derzeit nur in Englisch verfügbar
    The course comprises an interactive mix of lectures, discussions and individual and group work.
Praktikum
  • none

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