Food Ingredients & Health Claims including Seminar

Department
  • Master's program Food Technology & Nutrition
Course unit code
  • 24_LTE_MAS_2_7
Number of ECTS credits allocated
  • 2.0
Name of lecturer(s)
  • Kyrimi Eleni
Mode of delivery
  • face-to-face
Recommended optional program components
  • none
Recommended or required reading
  • Natterer, Lebensmittelrecht, Manzsche Verlags- und Universitätsbuchhandlung, 2008
    Weck, Lebensmittelrecht, Verlag W. Kohlhammer, 2017
    Lebensmittelrecht Textsammlung samt Einleitung, Verlag Österreich, 2017
    Lebensmittelkennzeichnung in Österreich, Verlag Behr's GmbH, 2017
    Astley, Siân, ed. Health claims and food labelling. Vol. 22. Royal Society of Chemistry, 2019
    Haller, Dirk, Tilman Grune, and Gerald Rimbach. Biofunktionalität der Lebensmittelinhaltsstoffe. Berlin/Heidelberg, Springer Spektrum, 2013
    Fertigpackungsverordnung, BGBl. Nr. 867/1993
    Lebensmittelsicherheits- und Verbraucherschutzgesetz (LMSVG, BGBl I 13/2006 dgF)
    Codex Alimentarius Austriacus - Österreichisches Lebensmittelbuch Verordnung (EU) 1169/2011 betreffend die Information der Verbraucher über Lebensmittel ("LMIV")
    Verordnung (EG) 178/2002 zur Festlegung der allgemeinen Grundsätze und Anforderungen des Lebensmittelrechts, zur Errichtung der Europäischen Behörde für Lebensmittelsicherheit und zur Festlegung von Verfahren zur Lebensmittelsicherheit ("BasisVO")
    Das EG Hygienepaket: VO (EG) Nr. 852/2004; 853/2004 VO (EG) Nr. 854/2004
    Verordnung (EU) Nr. 1151/2012 über Qualitätsregelungen für Agrarerzeugnisse und Lebensmittel
    Verordnung (EG) Nr. 1331/2008 über ein einheitliches Zulassungsverfahren für Lebensmittelzusatzstoffe, -enzyme und -aromen
    Verordnung (EG) Nr. 1332/2008 über Lebensmittelenzyme
    Verordnung (EU) Nr. 1333/2008 über Lebensmittelzusatzstoffe
    Verordnung (EG) Nr. 1334/2008 über Aromen und bestimmte Lebensmittelzutaten mit Aromaeigenschaften zur Verwendung in und auf Lebensmitteln
    Verordnung (EU) Nr. 1924/2006 über nährwert- und gesundheitsbezogene Angaben über Lebensmittel
    Verordnung (EU) Nr. 1925/2006 über den Zusatz von Vitaminen und Mineralstoffen sowie bestimmten anderen Stoffen zu Lebensmitteln
    Verordnung (EU) Nr. 432/2012 zur Festlegung einer Liste zulässiger anderer gesundheitsbezogener Angaben über Lebensmittel als Angaben über die Reduzierung eines Krankheitsrisikos sowie die Entwicklung und die Gesundheit von Kindern
    Verordnung (EU) Nr. 2015/2283 Novel Food-Verordnung
    Verordnung (EU) Nr. 2023/915 neue Kontaminanten-Verordnung
Assessment methods and criteria
  • Course immanent examination
Level of course unit
  • Master
Year of study
  • Spring 2025
Semester when the course unit is delivered
  • 2
Language of instruction
  • English
Learning outcomes of the course unit
  • Students are familiar with the legal situation regarding the approval of foodstuffs. On the one hand, the special features of the European legal situation and the legal situation in the member states are conveyed and a comparison is made with the international situation. Students also learn about the various requirements for food quality labels.
    In everyday food businesses, entrepreneurs face challenges due to new technological developments in food ingredients, new findings from risk assessments or anomalies in the supply chain, for which a risk assessment precedes risk management. Risk management means weighing up the entrepreneurial risk in a process, reducing it and standardizing it.
    Students develop the ability to understand and differentiate functional food in both a social and scientific context. The course examines in depth the process by which food manufacturers allocate resources to develop processed foods with added functional benefits for consumer well-being. There is a detailed examination of the most common functional ingredients such as dietary fiber, antioxidants, polyunsaturated fatty acids, probiotics/prebiotics/synbiotics and the technological approaches for their integration and stabilization in food products.
    The use
Course contents
  • - Legally correct formulation of nutrition and health claims according to Regulation
    claims in accordance with Regulation (EU) No. 1924/2006 and Regulation (EU) No.
    432/2012.
Planned learning activities and teaching methods
  • The course comprises an interactive mix of lectures, discussions and individual and group work.
Work placement(s)
  • none

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